ABJ Fotografie
Image default
Financieel

Budget tips die je leert tijdens de opleiding bewindvoerder

Als je een nettoloon hebt van, laten we zeggen, 2000 euro per maand, hoe kan je dan huisvesting, voeding, verzekering, gezondheidszorg, schuldaflossing en plezier betalen zonder dat mijn geld opraakt? Dat is veel om te bekostigen met een beperkt bedrag. Het antwoord is om een budget te maken. Hier zul je ook veel te maken mee krijgen tijdens de opleiding bewindvoerder. Hier lees je er alles over.

Wat is een budget? Een budget is een plan voor elke euro die je hebt. Het is geen magie, maar het staat voor meer financiële vrijheid en een leven met veel minder stress. 

Hoe budgetteer ik geld

Bereken de maandelijkse inkomen, kies een budgetteringsmethode en houd de vorderingen in de gaten.

Probeer de 50/30/20 regel als een eenvoudig budgetteringskader. Houd tot 50% van uw inkomen over voor behoeften. Laat 30% van uw inkomen over voor wensen. Besteed 20% van uw inkomen aan sparen en schuldaflossing.

Bereken het inkomen na belastingen

Als je een regelmatig loonstrookje krijgt, is het bedrag dat je ontvangt waarschijnlijk alles, maar als je automatische inhoudingen hebt voor spaargeld, en ziektekosten- en levensverzekeringen, voeg die dan weer toe om jezelf een reëel beeld te geven van de besparingen en uitgaven. Als je andere soort inkomsten hebt – misschien verdien je geld met bijbaantjes – trek dan alles af wat het vermindert, zoals belastingen en zakelijke uitgaven.

Kies een budgetteringsplan

Elk budget moet al je behoeften dekken, een deel van je wensen en – dit is het belangrijkste – sparen voor noodgevallen en de toekomst. Voorbeelden van budgetteringsplannen zijn het enveloppensysteem en het zero-based budget.

Registreer de uitgaven of gebruik online budgetterings- en spaartools. Automatiseer zoveel mogelijk zodat het geld dat je voor een bepaald doel hebt gereserveerd, daar terechtkomt met minimale inspanning.. Een verantwoordingspartner of online steungroep kan helpen, zodat je verantwoordelijk wordt gehouden voor keuzes die het budget verpesten.

De inkomsten, uitgaven en prioriteiten zullen na verloop van tijd veranderen. Pas het budget aan, maar zorg dat je er altijd een hebt.

Laat tot 50% van het inkomen vrij voor behoeften

De behoeften – ongeveer 50% van uw inkomen na belastingen – moet omvatten:

  • Boodschappen;

  • Huisvesting;

  • Basisvoorzieningen;

  • Vervoer;

  • Verzekering;

  • Minimum lening betalingen. Alles boven het minimum gaat in de categorie sparen en schuldaflossing;

  • Kinderopvang of andere uitgaven die je nodig hebt om te kunnen werken;

Als je absoluut noodzakelijke uitgaven de 50% overschrijden, kan het zijn dat je een tijdje moet snoeien in het deel “wensen” van je budget. Het is niet het einde van de wereld, maar je zult je uitgaven moeten aanpassen.

Zelfs als je benodigdheden onder de 50% grens vallen, is het slim om deze vaste uitgaven af en toe opnieuw te bekijken. Misschien vind je een beter mobiel abonnement, een mogelijkheid om de hypotheek te herfinancieren of een goedkopere autoverzekering. Zo houd je elders meer over om mee te werken. Wanneer je aan de slag gaat als schuldhulpverlener, zul je hiervoor afdoende gekwalificeerd zijn.

http://financielezorg.hoffelijk.nl