ABJ Fotografie
Image default
Financieel

Wat is nieuw op het gebied van zorgverzekeringen 2021?

De troonrede op Prinsjesdag

Elk jaar op de derde dinsdag in september vindt Prinsjesdag plaats. Op die dag wordt de troonrede uitgesproken, waarin de regering aangeeft wat het beleid zal zijn voor het volgende jaar. Dit heeft ook betrekking op zorgverzekeringen. De overheid bepaalt wat er verandert in de basisverzekering van elke Nederlander. De maandelijkse zorgpremies, die je wettelijk verplicht bent te betalen, en de inhoud van de pakketten zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar. Zorgverzekering 2021 kan dus zeker handig zijn.

 

Zorgverzekering 2021

Voor de definitieve veranderingen in de zorgverzekering moet je dus nog even wachten tot Prinsjesdag. Toch zijn er al een aantal dingen bekend gemaakt. Dit zijn direct gevolgen van de Coronacrisis, die de wereld in zijn greep houdt. Voor verdere veranderingen is het raadzaam om de vergelijkingswebsites in de gaten te houden, zodat je up to date blijft. Voor nu zijn een drietal gevolgen voor je zorgverzekering bekend.

Hogere zorgkosten zorgen voor duurdere zorgverzekering

Tijdens de Coronacrisis werken alle zorgverzekeraars met elkaar samen en delen samen de lasten. Tevens zijn er financiële regelingen getroffen met zorgaanbieders. De financiële reserves, die de verzekeraars hebben opgebouwd, worden daarom ingezet. Ondanks dat deze reserves miljarden bedragen, zal dit reservoir weer aangevuld moeten worden door de burgers. Dit zal duurdere zorgverzekeringen als gevolg hebben.

Maandelijkse premie omhoog

Gezondheidseconomen stellen dat als gevolg van de Coronacrisis de zorgpremie per maand mogelijk met een paar honderd euro omhoog gaat. Hiervoor zijn twee oorzaken te vinden: de zorgkosten van de ziekenhuizen zijn sterk gestegen en het omzetverlies waar veel zorgaanbieders mee kampen moet gecompenseerd worden. Kies dus altijd de goedkoopste zorgverzekering.

Einde collectiviteit

Er is tevens een kans dat de collectieve zorgverzekering in 2021 wordt geschrapt. Dit houdt in dat de korting, die zorgverzekeraars geven aan een collectief, een groep personen met bepaalde overeenkomsten, zoals hetzelfde werk, geschrapt wordt. Volgens de ex-minister van Medische Zorg is het financiële voordeel van een collectieve zorgverzekering sowieso een fabeltje. Daarnaast lijken nu een groot aantal polissen te veel op elkaar.